Bildbyråer på nätet

För dig som är behov av någon form av bilder till din verksamhet gäller det att vara uppmärksam. Om du inte har tid, möjlighet eller förmågan att ta egna bilder behöver du hitta bilder på något annat sätt. De flesta bilder är upphovsrättsskyddade och du kan därför inte bara söka fram en bild på till exempel Google och använda den.

Som tur är finns det företag som fokuserar på det här som du kan ta hjälp av. En bildbyrå är helt enkelt ett företag online som samlar och säljer bilder på nätet, så att du inte behöver oroa dig för att otillåtet använda en skyddad bild.

Hitta lämpliga bilder online genom att använda professionella bildbyråer.
Hitta lämpliga bilder online genom att använda professionella bildbyråer.

Hur fungerar bildbyråer på nätet?

Konceptet bakom en bildbyrå är relativt enkelt. Bildbyrån samlar helt enkelt en stor mängd bilder i sin databas och låter dig bläddra igenom databasen på nätet. Precis som i en sökmotor kan du söka efter det du vill ha en bild på. Resultatet blir alla bilder den bildbyrån har på just det du söker efter.

Bilderna som samlas hos en bildbyrå är i regel tagna av frilansfotografer. Fotograferna tar bilderna, laddar upp på webbsidan och tjänar därefter pengar för varje köpt bild. På så sätt får bildbyrån tillgång till ett otroligt stort utbud av fantastiska bilder som du kan ta del av.

Vad kostar det att använda bildbyråer på nätet?

Vissa väljer att lägga upp sina bilder helt gratis, vilket innebär att du kan använda bilden helt utan kostnad.

De bästa bilderna brukar dock kosta pengar. Priset sätts beroende på motiv, utbud, efterfrågan, rättigheter och vilken fotograf som har tagit den. Det kan variera från några kronor per bild till tusentals kronor. De flesta bildbyråer erbjuder olika månadsplaner, där du under en månad kan köpa ett visst antal bilder till rabatterat pris.

Stora aktörer online

Det finns ett gäng stora aktörer på nätet som samlar och gör det enkelt för dig att hitta bilder. Några av de största är Shutterstock och Pixabay, där du både hittar gratis bilder och bilder som kostar pengar.

På Shutterstock och Pixabay hittar du alla möjliga sorters bilder. Utöver dem finns det även mer nischade bildbyråer som fokuserar på ett eller några motiv. Ett exempel på en sådan sida är Unsplash. På Unsplash hittar du högupplösta bilder av bästa kvalitet på natur och omgivningar.

En annan sådan sida är FoodiesFeed. Som namnet avslöjar hittar du är massvis av bilder på alla sorters mat.

Viktigt att tänka på

När du köper eller laddar ner bilder på nätet är det otroligt viktigt att du även får rätt att använda dem. Genom att använda en bildbyrå behöver du inte oroa dig för det, då byrån sköter alla betalningar och ser till att de rättigheter som du behöver, ingår.

Fördelar med att använda bildbyråer på nätet

Den största fördelen är att det är otroligt enkelt. Du går helt enkelt in på en sida, söker efter det du vill ha en bild på och väljer den bästa. Efter eventuell betalning laddas bilden ned och du har den på din dator.

Bildbyråer online erbjuder enkelhet: sök, välj och ladda ner bilder.
Bildbyråer online erbjuder enkelhet: sök, välj och ladda ner bilder.

Nackdelar med att använda bildbyråer på nätet

En nackdel är att flera kan använda samma bild. Om du inte köper exklusiva rättigheter för bilden, vilket brukar vara väldigt dyrt, kan andra använda sig av samma bild.

Slutsats

Att använda sig av en bildbyrå är ett väldigt smart, enkelt och smidigt sätt att få tillgång till professionella bilder med rätt att använda dem. Du kan hitta gratisbilder, men ofta kostar de bästa bilderna pengar.

Det är i regel relativt billigt att köpa bilder från bildbyråer, om du inte vill ha exklusiva rättigheter. Det kostar mer, men då är du också den enda som har rätt att använda just den bilden.