Vilka har behov av dem

Det finns många som har behov av bildbyråer och det gäller många olika branscher och situationer. Många företag behöver bilder för till exempel marknadsföring och sin teambuilding och då är det väldigt smidigt att vända sig till en bildbyrå.

Privatpersoner kan också använda sig av en bildbyrå om de behöver en bild av något specifikt, även om det mest är företag som använder sig av det.

Nyhetstidningar

Även om de flesta nyhetstidningar har en egen fotograf har han eller hon inte någon möjlighet att ta alla bilder som behövs. Eftersom tidningsartiklar ofta är många och handlar om olika saker har tidningar ett stort behov av bilder. Därför är det vanligt att nyhetstidningar vänder sig till bildbyråer när de inte har några egna bilder på lager.

Tv/radio bolag

Precis som för nyhetstidningar har även tv- och radiobranschen ett stort behov av bilder. Bolagen använder ofta bilderna i sina program eller sin marknadsföring. Genom att använda sig av en bildbyrå får de tillgång till bilder med alla möjliga olika motiv.

Webbyråer

En webbyrå är ett företag som hjälper andra företag med den digitala biten. Det kan handla om allt från att bygga hemsidor och tillhandahålla support till hantering av företagets sociala medier.

Eftersom en webbyrå ofta jobbar med en rad olika företag i olika branscher så behöver de ett brett utbud av bilder, vilket en bildbyrå tillhandahåller.

Techbolag

Många techbolag behöver också använda sig av olika bilder i sin verksamhet. Det kan handla om allt från webbdesign och marknadsföring till AI-programmering och mjukvaror. Eftersom techbolag oftast är fokuserade på det tekniska spenderas deras tid bättre på att jobba med det än att ta bilder.

Därför använder sig många techbolag och start-ups sig av bildbyråer, som erbjuder kvalitetsbilder till relativt låga kostnader.

Content writers

Frilansskrivare och content writers skriver och säljer texter har också ett behov av bildbyråer och deras tjänster. De erbjuder texter till bland annat företag, bloggar och marknadsföringsbolag. I många fall behöver de ha med bilder till sina texter, till exempel när de skriver blogginlägg.

Eftersom content writers ofta skriver om en rad olika ämnen har de ofta inte möjlighet att ta de bilder som behövs. Det är inte heller effektivt att de åker iväg och tar sina bilder, utan de spenderar sin tid bättre med att skriva.

Affiliatebolag

Ett affiliatebolag är ett företag som tjänar pengar genom att de marknadsför andra företags produkter. Det gör de vanligen genom så kallade affiliatelänkar och får en provision för varje försäljning deras länkar bidragit till.

För att få personer att hitta och klicka på deras affiliatelänkar krävs det mycket marknadsföring genom bland annat hemsidor och sociala medier. Beroende på vad de länkar till behöver de ofta bilder. Eftersom bolagets expertis ligger inom affiliatemarknadsföring använder de sig oftast av olika bildbyråer till sina bilder.

Alla som behöver publicera material på nätet och behöver bildmaterial

Det är inte bara de här sortens företag som kan ha nytta av en bildbyrå. Oavsett om det är ett företag eller en privatperson som behöver en bild är en bildbyrå ett bra alternativ. Bloggare och influencers köper till exempel ofta bilder för att spara in tid och pengar.

Bilderna är av hög kvalitet och kostar i regel inte speciellt mycket. Det gör att även privatpersoner som vill ladda upp bilder online har nytta av bildbyråer. Även myndigheter och andra organisationer som publicerar online använder sig gärna av tjänsten som en bildbyrå erbjuder.

Har du inte motivet du vill ha en bild på precis sparar du både tid och pengar genom att köpa bilden istället. Det finns många bildbyråer online för dig att välja mellan. Vissa erbjuder alla möjliga sorters bilder medan andra är lite mer specifika i sitt utbud.