Rörlig bakgrunder på nätet

En bakgrund på hemsidan medverkar till att ditt varumärke förstärks. Det här är första steget för att fånga dina kunders uppmärksamhet och berätta vilka ni är. Väljer ni en rörlig bakgrund blir din hemsida dessutom ett snäpp vassare.

Finns det bild/ filmbanker för rörlig också?

Idag erbjuder de flesta bildbanker sina kunder även rörligt material. Det kan vara allt från längre videoklipp, till lätta animeringar och bakgrunder. De rörliga bakgrunderna kan du få som fem sekunders filmade klipp, färdiga loopar och animeringar. Du kan göra din egna rörlig bakgrund, men hos de här bildbankerna kan du skaffa dig en färdig, vilken är producerad av professionella kreatörer.

De största aktörerna inom rörlig bilder

Nu för tiden är det lätt att hitta bildbanker som även tillhandahåller videobakgrunder och annat rörligt material online. De största bildbyråerna är TT bildbyrå, Shutterstock samt iStock by Getty Images. Det finns även kostnadsfria bildbanker, exempelvis Pixabay och Pexels.

Just TT bildbyrå är en del av TT nyhetsbyrå vilka har funnits i över hundra år. I TTs bildbank har de samlat ihop olika bildbyråer med sin egna specialitet. Här kan du hitta videobakgrunder i varierande teman som nyheter, sport och natur med en nordisk känsla.

Shutterstock har ett gediget sortiment med rörliga bakgrunder. Här finns videobakgrunder som du kan bland annat kan använda på konserter, i din reklam och såklart till din hemsida. De här videorna är optimerade för att ha text ovanpå utan att störa läsbarheten.

Hos iStock hittar du rörliga bakgrunder i teman som sträcker sig från hårvård till jordbruk. Vad du än kan tänka dig behöva, helt enkelt.

En av det stora trenderna online

Video är en av de största trenderna online. Det rörliga materialet har blivit ett måste i både sociala medier och på hemsidor från ett marknadsföringsperspektiv. När du lägger upp en välgjord video är det större chans att publiken stannar upp längre på din sida och vill se mer. Googles sökmotor prioriterar dessutom sidor med video.

En rörlig bakgrund gör det även lättare att bygga upp den känsla som du vill ditt företag ska utstråla. Hemsidan fungerar nämligen som företagets identitet. Med en bakgrund som speglar ert varumärke kommer ni långt när det gäller att bygga en relation med kunden.

Exempel på hur de kan se ut

Ett exempel på hur det kan se ut är en videobakgrund med statisk grafik och text över. Beroende på vilken slags webbsida det är kan grafiken vara en sökruta eller dylikt. Texten kan exempelvis bestå av introduktion till företaget eller en slogan.

Färgen på text och grafik är då oftast vit, men för att utmärka dig extra kan du använda en färg som sticker ut. Det viktigaste du bör tänka på vid val av färg är främst att det blir läsbart. Rörliga bakgrunder finns i olika utföranden och kan vara allt från bubblor som svävar runt, till kor som springer på en äng.

Att tänka på när man använder rörligt material på sin hemsida

Det första du måste se över är storleken på den video du använder som rörlig bakgrund. För att inte sakta ner din hemsida bör du först komprimera din video så att den blir mindre, men ändå bibehåller samma kvalitet. Sedan ska filen vara av typen MP4, som därefter bäddas in i HTML-koden på hemsidan.

Fördelar

En fördel med att ha rörlig bakgrund på din hemsida är att det fångar dina besökares uppmärksamhet. En rörlig bakgrund kan dessutom hjälpa till med att förstärka ditt budskap och berätta vilka ni är.

Nackdelar

Det finns även nackdelar med att ha rörligt material på din hemsida. Video och andra effekter kan nämligen göra din hemsida långsam. I sin tur kan det försämra ditt SEO-resultat, då algoritmen föredrar snabba svarstider. Att ha mycket rörligt på hemsidan kan även dra ner användbarheten då det inte är alla som är vana användare av internet. Mycket effekter kan uppfattas som förvirrande – håll det därför till ett minimum.